Meniu

Colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, în Comuna Chirnogi, jud. Călărași - aprilie 2023

01.Jan.2023

Colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, în Comuna Chirnogi, jud. Călărași

În comuna Chirnogi, din județul Călărași, gunoiul se colectează selectiv, de câțiva ani. Fiecare gospodărie deține două tomberoane a câte 120 de litri, unul de culoare albastră, în care se depozitează gunoiul selectiv și altul de culoare neagră, în care se pune gunoiul menajer. Edilul Ștefan Ion susține că cetățenii s-au obișnuit cu acest mod de colectare a deșeurilor.

De mai mulți ani, în comuna noastră, gunoiul se colectează selectiv. Fiecare gospodărie are câte două tomberoane de 120 de litri. Avem tomberoane de culoare albastră, în care se pune gunoiul selectiv și tomberoane de culoare neagră, în care se pune gunoiul menajer. Gunoiul menajer se ridică de patru ori per lună, două zile per săptămână, miercuri și joi, iar gunoiul selectiv se ridică de două ori per lună, miercuri și joi. Cetățenii deja s-au obișnuit cu acest lucru și respectă întocmai acest program și chiar sunt mulțumit de felul cum aceștia sunt receptivi la colectarea gunoiului în localitatea noastră”, a precizat primarul comunei Chirnogi, Ștefan Ion.

Primăria comunei Chirnogi are contract cu societatea de salubritate Iridex, însă edilul nu este mulțumit de sumele piperate pe care trebuie să le plătească către această firmă. Norocul UAT Chirnogi este acela că, în ultima perioadă, a reușit diminuarea facturilor tocmai pentru că se colectează selectiv. Spre exemplu, luna trecută, factura a fost în valoare de 42.000 de lei, spre deosebire de alți ani, când aceasta era în sumă de 70.000 de lei per lună.

“Noi avem contract cu societatea Iridex și avem un loc amenajat, în care punem deșeurile biodegradabile. Celelalte gunoaie sunt luate de firme specializate. Suntem mulțumiți de felul cum evoluează relația între noi și Iridex, numai că, după părerea noastră, prețurile sunt destul de piperate și reușim, cu mare greutate, să strângem banii pe care îi predăm către Iridex. Acum, de fapt, lucrăm cu două facturi. O factură se ia pentru transport, iar o altă factură merge la societatea care se ocupă cu platforma de gunoi de la Ciocănești. Facturile, la Chirnogi, sunt mari, dar în ultima perioadă am reușit să le diminuăm, deoarece noi strângem gunoiul selectiv, avem o parte gunoi menajer și o parte gunoi reciclabil. Luna trecută, factura a fost de 42.000 de lei, lucru suportabil de comuna Chirnogi, în comparație cu alți ani, când gunoiul nu îl strângeam separat, iar facturile ajungeau și la 60.000 de lei-70.000 de lei per lună. Deocamdată, noi facem parte din societatea ADI EcoManagement Salubris și nu putem să schimbăm (n.r. firma), pentru că sunt aici mai multe primării implicate”, a mai adăugat interlocutorul.

Articol postat pe Canal Sud.